Telefon + 381 22 315-134 | Trg Zorana Đinđića (Prizemlje Bele zgrade), 22300 Stara Pazova
Minor sample post image
Gložan
Tradicionalno takmičenje u kuvanju sekelji gulaša u Gložanu

Željni druženja, koje je svima nedostajalo više od godinu dana, članovi desetak udruženja paraplegičara i kvadriplegičara okupili su se u Gložanu, odnosno, na izletištu u blizini ovog bačkog sela pored Novog Sada. Tu, već dugi niz godina, Udruženje parpalgeičara i kvadriplegičara Novog Sada organizuje takmičenje u kuvanju sekelji gulaša. U hladovini visokih stabala i uz povetarac sa obližnjeg ribnjaka ekstremno visoka temperatura se lakše podnosila.

Iskusni domaćini pripremili su velike količine vode i osvežavajućih pića, obezbedili kvalitetno juneće i svinjsko meso i kiseli kupus, koji ovaj gulaš čini posebnim. Svako od takmičara imao je pravo da, osim luka, donese razne začine i dodatke. Svi su nosili svoju opremu, svoj kotlić i varjaču. Mnogi su kuvali na plinskoj boci ali ne mali broj je ložio i vatru.

Kuvanje je trajalo oko tri sata. Ustaljenom metodom uzimani su uzorci skuvanog gulaša od svake ekipe, čančići su stavljani na koverat sa brojem, drugi koverat sa istim brojem ostajao je kod takmičara. Žiri od tri iskusne kuvarice nepristrasno je odlučivao na osnovu ukusa i boje. Kada su svi takmičari seli za sto da ručaju i probaju svoje i tuđe prizvode kulinarskog umeća - proglašeni su najbolji.

Prvo mesto je pripalo ekipi iz Zrenjanina, treće domaćinima, Novosađanima, a drugo mesto su osvojili Pazovčani na čelu na iskusnim vođom ekipe i najmlađim kuvarom na manifestaciji. Taj tandem, koji je doneo pehar Udruženju paraplegičara „Fruška gora – Srem“ činili su predsednik Goran Rajković i Stefan Čiča, dvadesetogodišnji student. Stefan već ima iskustva u kuvanju gulaša i voli to da radi. Novina je bio kiseli kupus, kao treći sastojak, ali se očigledno i s tim dobro snašao. Goran je doterivao ukus i boju tako da je, gledano u poenima, mala razlika odlučila u korist prvoplasirane, zrenjaninske, ekipe.

Kao i uvek u sličnim prilikama, na okupljanjima prijatelja, najvažnije je bilo druženje i srdačni susreti a o kvalitetu gulaša svedočili su ispražnjeni kotlići.

Više slika sa ovog događaja možete pogledati ovde.

Minor sample post image
Stara Pazova
Održan kontinuitet u sportskim takmičenjima

Održan kontinuitet u sportskim takmičenjima, u planu svečano obeležavanje 30 godina postojanja saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije.

Nismo zaustavili život

               Udruženje paraplegičara „Fruška gora – Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi svake godine u maju domaćin je 3.kola Lige osoba sa invaliditetom Srbije serijskom vazdušnom puškom. Uz sve mere predostrožnosti od koronavirusa i prošle i ove godine takmičenje je održano.

  • Mi smo i ove i prošle godine, kao što radimo svake godine, na Skupštini Udruženja usvojili Plan rada u dobroj nameri da ostvarimo sve naše aktivnosti uz učešće najvećeg broja članova i gostiju. Kao što je poznato, koronavirus je onemogućio veći deo planiranih aktivnosti. Ipak smo uspeli da i prošle i ove godine uspešno organizujemo 3.kolo Lige OSI u streljštvu u streljani Streljačkog kluba Mladost u Osnovnoj školi „Petar Kočić“ u Inđiji. – kaže predsednik Udruženja paraplegičara „Fruška gora – Srem“ Goran Rajković.

        Selektor paraolimpijske streljačke reprezentacije i predsednik Invalidskog streljačkog saveza Srbije Nenad Pajić zahvalio se, kako je rekao, dobrim domaćinima, Udruženju paraplegičara „Fruška gora – Srem“ i Streljačkom klubu Mladost na pomoći u organizaciji i realizaciji ovog Kola, kao i svim učesnicima, koji su se pojavili na takmičenju.         

           Najbolji strelci drže primat već nekoliko godina. U ženskoj konkurenciji najbolja u 3.kolu bila je Vesna Jovanović iz SKOSI R-50 Smederevo, na drugom mestu je Angelina Josić iz UP „Fruška gora – Srem“ iz Stare Pazove a na trećem Marina Marković, takođe iz SKOSI R-50 iz Smedereva. U muškoj konkurenciji u klasi SH-2 prvo mesto zauzeo je Milan Gaćeša UP „Fruška gora – Srem“ iz Stare Pazove, drugo Zoran Banjac SKOSI „Pobednik“ Beograd a treće  Željko Mitrović SK „Sokolovi“ Loznica. U klasi SH-1 prvi je u 3.kolu bio Zoran Poučki SKOSI „Olimp“ – Zrenjanin, drugi Milan Delić iz iste ekipe a treći Milosav Kovačević SD Radnički, Šabac. Ekipno prva tri mesta su zauzeli SKOSI „Olimp“ – Zrenjanin, SD Radnički Šabac i SK „Sokolovi“ Loznica.

          Preko 40 takmičara i njihovim pratilaca pozdravio je Mihailo Pajević, predsednik Saveza paraplegičara i kvadipreligičara Srbije (SPIKS).

  • Teško smo prošli više od godinu dana sa kovidom ali smo uspeli da sve aktivnosti odradimo, što u streljaštvu što u šahu i drugim sportovima. Koliko sam upoznat, ni na sportskim takmičenjima, ni na našim druženjima, nije se niko razboleo od korone, što znači da smo uspeli da ispoštujemo sve epidemiološke mere. Funkcionisanje svih osoba, pa i osoba sa invalididtetom, u ovakvim situacijama, kada treba da se drži distanca, a kada treba da se grupišemo, vrlo je otežana ali ipak smo uspeli da održimo takmičenja. Zahvaljujući UP „Fruška gora – Srem“ i prošle i ove godine ovde se okupilo i takmičilo se preko 40 ljudi i korisnika invalidskih kolica, u tom delu nismo zaustavili život. – ističe Pajević.

Ovom prilikom predsednik SPIKS najavio je svečano obeležavanje 30 godina od osnivanja Saveza.

  • Savez ove godine radi vrlo ambiciozan program obeležavanja 30 godina od postojanja Saveza. Nameravamo tu manifestaciju da napravimo kao jedan medijski sadržaj koji će da traje više meseci. Devojke iz Saveza paraplegičara i kvadriplegičara su se potrudile da budemo prisutni na društvenim mrežama, imamo profil na Instagramu, na Fejsbuku i sve aktivnosti, koje organizujemo su u znaku našeg jubileja. Za oktobar pripremamo priredbu, koja će nas podsetiti šta smo radili protekle tri decenije. Tom prilikom ćemo dodeliti zahvalnice svojim članovima za višegodišnji rad.

 U planu je da centralna svečanost povodom tri decenije

postojanja SPIK Srbije bude održana 15.oktobra u Palati Srbija pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Plan će biti ostvaren ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala.

Više slika sa ovog događaja možete pogledati ovde.

Glavne vesti

...
Obeležen Međunarodni dan OSI

Vesti 02-12-2020 Stara Pazova

Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se na današnji dan kako bi se promovisalo puno i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom i preduzele mere za njihovo uključivanje u sve aspekte društvenog života. Od 1992. godine, od kada je proglašen od Ujedinjenih nacija, ovaj dan je prilika da se skrene pažnja svetske i domaće javnosti na jednu od najvećih marginalizovanih grupa. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije između 12% i 15% stanovništa ima neku vrstu invalidnosti a u Srbiji živi oko 800 hiljada osoba sa problemima invaliditeta.

Udruženje paraplegičara „Fruška gora - Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi, podržava napore Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije u realizaciji usvojene Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Republici Srbiji za period od 2020. do 2024. godine. Cilj je poboljšanje sveukupnog društvenog i ekonomskog položaja osoba sa invaliditetom i njihovo ravnopravno učešće u društvu, uklanjanjem prepreka u oblasti pristupačnosti, participacije, jednakosti, zapošljavanja, obrazovanja i obuke, socijalne zaštite, zdravstva i drugih oblasti.

Pored brojnih pomaka u ovoj oblasti, osobe sa invaliditetom u Srbiji i dalje ne uživaju dovoljno prava, koja bi im omogućila punu jednakost i uključenost u sve društvene tokove. Osobe sa invaliditetom, između ostalog, traže donošenje posebnog Zakona o organizacijama osoba sa invaliditetom i jasne protokole u slučajevima ugroženosti javnog zdravlja, posebno u kontekstu pandemije izazvane virusom COVID-19 i drugim vanrednim situacijama kako bi se osigurao pristup zdravstvenoj zaštiti.

Nacionalna organizacija osoba sa invaliditetom Srbije, koja okuplja 15 Saveza osoba sa invaliditetom u čijoj mreži je više od 450 lokalnih udruženja, predlaže da sve republičke institucije, kao i sve lokalne samouprave u Srbiji, u sve svoje planove i politike uključe pitanja invalidnosti kao deo opšteg pristupa i sagledavanja invalidnosti kao pitanja ljudskih prava.

...

...
Šahovski turnir u Novom Sadu

Vesti 23-10-2020 Novi Sad

Na tradicionalnom Šahovskom turniru povodom osobođenja Novog Sada ekipa Udruženja paraplegičara „Fruška gora – Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi osvojila je prvo mesto. „Predstavici našeg Udruženja i do sada su bili u vrhu ali ovo je prvi put da smo osvojili pobednički pehar. Pobeda je utoliko značajnija što smo se takmičili u konkurenciji sa profesionalnim šahistima“ – rekao je vođa ekipe, predsednik Udruženja paraplegičara „Fruška gora Srem“ Goran Rajković. Osim Rajkovića veliki doprinos ovom uspehu dao je mladi majstorski kandidat Stefan Ljušić, kao i treći član ekipe Miroslav Josić.

Više slika sa ovog događaja možete pogledati ovde.

...

...
Druženje iznad svega

Vesti 21-10-2020 Stara Pazova

Udruženje paraplegičara „Fruška gora – Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi i ove godine je organizovalo takmičenje u kuvanju gulaša „Trofej Fruška gora“. Pozivu da učestvuju u ovoj manifestaciji odazvalo se šest ekipa među kojima su srodna udruženja iz Novog Sada, Smedereva, Rume i Inđije, kao i penzioneri iz Stare Pazove. Domaćini su imali dva takmičarska kotlića.

Pobednila je ekipa udruženja penzionera „Zlatna oaza“ iz Stare Pazove a pehar je primila Zdenka Mitnaver. Na drugom  i trećem mestu bili su kotlići domaćina. Pehar za drugo mesto primila je Angelina Josić a za treće mesto, kuvarica, koja je uvek među najboljima, Dragica Mijajlović. Takvu odluku doneo je žiri u sastavu: Petar Borkovac, Šetfan Brekalo (iz Udruženja sporstih ribolovaca „Linjak“iz Nove Pazove) i Milan Dudić iz Centra za kulturu Stara Pazova. Prilikom dodele pehara supervizor Ilija Marković, predsednik Udruženja ribolovaca „Linjak“ naglasio je da metod uzimanja uzoraka i izbora najboljih garantuje nepristrasnost a da je u ovom slučaju razlika u kvalitetu skuvanih gulaša bila izuzetno mala.

Kao i uvek na ovakvim takmičenjima, sam susret prijatelja bio je najdragoceniji, pogotovo ove godine, složili su se predsednik Saveza parpalegičara i kvadriplegičara Srbije Mihajlo Pajević i predsednik  Udruženja paraplegičara „Fruška gora Srem“ Goran Rajković. Oni su uručili pehare najboljima.

Više slika sa ovog događaja možete pogledati ovde.

...

...
Reizabrano rukovodstvo

Vesti 30-09-2020 Stara Pazova

Ovo, međuopštinsko, udruženje za opštine Stara Pazova, Pećinci, i Inđija, a ima članova i iz još nekih sremskih opština, uspešno radi od 2004. godine. Od osnivanja sedište Udruženja je u Staroj Pazovi. Najvažniji ciljevi Udruženja su podizanje svesti o položaju i pravima osoba sa invaliditetom, aktivnosti usmerena ka promovisanju socijalnog modela pristupa invalidnosti u svim oblastima društvenog i ekonomskog života, stvaranje pristupačnog životnog okruženja, organizovanje aktivnosti za članove u vidu sportskih, društvenih, rekreacionih i zabavnih događaja kao i saradnja sa drugim organizacijama.

Svake godine, u većoj ili manjoj meri, Udruženje paraplegičara "Fruška Gora - Srem" uspeva da dostigne ove ciljeve. Ne samo da redovno ispunjava svoje statutarne obaveze, već priređuje i sadržajna druženja za svoje članovei goste, takmiči se u različitim sportskim disciplinamai beleži odlične rezultate, naročito u streljaštvu. Izveštaji i planovi se razmatraju na redovnim godišnjim skupštinama, a svake četvrte godine, na izbornoj Skupštini, potvrđuje se poverenje u rukovodstvo Udruženja. Tako je bilo i ove godine. Za predsednika je ponovo izabran Goran Rajković, potpredsednik je Slobodan Pupovac a nepromenjen je ostao i nadzorni i upravni odbor.

"Situacija ove godine je sasvim drugačija i potpuno je omela sve planove - konstatovao je predsednik Rajković i dodao: Ipak smo uspeli da svoje članove u avgustu odvedemo na rehabilitacioni odmor u Kladovo. Uz sve mere predostrožnosti umesto u aprilu, u julu smo organizovali 3. kolo Lige u streljaštvu OSI Srbije, iz poznatih razloga, sa zakašnjenjem održavamo i ovu Skupštinu. Nadamo se da ćemo do kraja godine uspeti da ispunimo još nešto od planiranih aktivnosti. Ako epidemiološka situacija bude dozvoljavala i ako obezbedimo dobre uslove, želeli bismo da u oktobru organizujemo naše tradicionalno takmičenje u kuvanju gulaša "Trofej Fruška Gora" i okupimo svoje prijatelje iz srodnih udruženja. Takođe nadamo se da ćemo i ove godine organizovati novogodišnje druženje."

Kao i uvek, aktivnosti Udruženja i funkcionisanje kancelarije odvijaju se uz najveću finansijsku pomoć opštine Stara Pazova, zatim Ministarstva rada i socijalne politike, pojedine aktivnosti pomaže opština Pećinci a od prošle godine i opština Inđija. Zbog korona virusa ove godine ima problema i u ovoj oblasti ali ima i pokazatelja stabilizacije.

...

...
3. kolo Lige OSI Srbije u streljaštvu

Vesti 04-07-2020 Inđija

SPIKS i UP Fruška Gora-Srem iz Stare Pazove 4.jula su organizovali 3. kolo Lige OSI Srbije u streljaštvu za seniore i seniorke serijskom vazdušnom puškom ekipno i pojedinačno.Takmičenje je održano na vazdušnom strelištu SK Mladost iz Inđije u Osnovnoj školi „Petar Kočić“. U ženskoj konkurenciji prvo mesto zauela je Angelina Josić, članica UP „Fruška gora – Srem“, u muškoj konkurenciji u klasi SH 1 prvo mesto zauzeo je Zoran Poučki član kluba Olimp iz Zrenjanina a u kategoriji SH2 prvo mesto osvojio je Zoran Banjac iz kluba „Pobednik“ iz Beograda. U istoj konkurenciji član Udruženja sa sedištem u Staroj Pazovi, Milan Gaćeša zauzeo je treće mesto. Ekipa UP „Fruška gora – Srem“ koju čine Angelina Josić, Milan Gaćeša i Goran Rajković  zauzelo je treće mesto.

U prethodnom kolu, održanom u junu u Novom Sadu, Milan Gašeća je bio drugi a Angelina Josić  četvrta. Kontinuirano dobar plasman u pojedinačnoj i ekipnoj konkurenciji za UP „Fruška gora – Srem“ najavljuje dobru poziciju u konačnom plasmanu.

Više slika sa ovog događaja možete pogledati ovde.

...

...
Sportista godine u Opštini Stara Pazova za 2019. godinu

Vesti 05-02-2020 Stara Pazova

Sportista godine u Opštini Stara Pazova za 2019. godinu, po izboru Opštine, Sportskog saveza i RTV Stara Pazova je  Bojan Džepina, amaterski i profesionalni prvak sveta u kik boksu, stanovnik Vojke. Najbolja ekipa je Ženski odbojkaški klub „Jedinstvo“ iz Stare Pazove.

Najveća sportska nada je dvanaestogodišnja karatistkinja Anđela Rauković, najbolji kadet, već vrhunski strelac je Aleksandra Havran, najbolji sportista među osobama sa invaliditetom je Zoran Lošić, član Udruženja paraplegičara „Fruška gora – Srem“ iz Stare Pazove a najbolji trener je Marko Nikolić trener Ženskog odbojkaškog kluba Omladinca iz Novih Banovaca. Priznanja najboljima uručio je predsednik Opštine Stara Pazova Đorđe Radinović.

...

...
Pokrajinske sportske igre 2019

Vesti 17-10-2019 Stara Pazova

U Staroj Pazovi, u „Kući fudbala“, održane su Sportske igre parpalegičara i kvadriplegipčara Vojvodine. Na atletskom stadionu igre su otvorili Stevan Lukovnjak, predsednik Saveza parpalegičara i kvadriplegičara Vojvodine, Goran Rajković, predsednik Udruženja paraplegičara „Fruška gora – Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi i Nenad Santrač, direktor Sportskog centra Fudbalskog saveza Srbije. Na dvodnevnim igrama takmičari su se nadmetali u pet atletskih disciplina, streljaštvu, pikadu, stonom tenisu i šahu.  Najbolji u ekipnom plasmanu su Novosađani, na drugom mestu je Udruženje paraplegičara „Fruška gora – Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi a na trećem su Zrenjaninci.  

Više slika sa ovog događaja možete pogledati ovde.

...

...
Trofej Fruška gora

Vesti 11-10-2019 Stara Pazova

U organizaciji Udruženja paraplegičara „Fruška gora Srem“ sa sedištem u Staroj Pazovi u subotu je na pazovačkom Rasadniku održano takmičenje u kuvanju gulaša „Trofej Fruška gora“. Pozivu da učestvuju u ovom kulinarskom nadmetanju prihvatila su udruženja paraplegičara iz Zrenjanina, Šabca, Rume, Novog Sada, Opova, Titela, Udruženje stanara doma Zemun, Udruženje obolelih od multiple skleroze „Moj Srem“ i Udruženje penzionire iz Stare Pazove „Zlatna oaza“.

Cilj nam je druženje, jedan lep izlazak osoba sa invaliditetom u prirodu. Kao i uvek, ovde vlada pijatna atmosfera.Takmičarskih kotlića ima 11, bilo bi i više da nije zahladilo ovih dana. Neke, standardno dobre ekipe, nisu zbog toga došle – rekao je Goran Rajković, predsednik udruženja parapletičara „Fruška gora Srem“.

Predsednik Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Vojvodine Stevan Lukovnjak redovno posećuje sve slične manifestacije zadovoljan je organizaciom u Staroj Pazovi.

Gulaš od junetine i svinjetine vrhunskog kvaliteta, umešni kuvari, koje, kako se i ovaj put pokazalo, ima svako udruženje i oprobani recepi, na muke su stavili žiri sastavljen od iskusnih degustatora Milana Miće Dudića, Milorada Horvata i Petra Borkovića. Domaćinima je za samo jeda bod izmakao pehar, koji je za treće mesto dobilo Udruženje paraplegičara „Srem“ iz Rume. Na drugom su Zrenjaninci a „Trofej Fruška gora“ ove godine je osvojilo Udruženje „Moj Srem“ i pehar je iz ruku Gorana Rajkovića primila Marija Divljan, koja zajedno sa majkom Nadom vodi ovo udruženje. 

Dobroj atmosferi u vreme ručka pesmom i svirkom doprineli su Rosa, Čeme i Goran.

Više slika sa ovog događaja možete pogledati ovde.

...

Trenutno u Pazovi

STARA PAZOVA Vreme
Омогућава Google ПреводилацПреводилац

Originalni tekst